Millainen on Itävallan saunakulttuuri? Saako alle 16-vuotias olla saunassa? Saako heittää itse löylyä? Onko Itävallassa saunasääntöjä? Kaikkiin näihin kysymyksiin saat vastaukset tässä artikkelissa.

Kirjoittelin aikaisemmin Saksan saunakulttuurista, joka on aika lailla samanlainen kuin saunakulttuuri Itävallassa. Muutaman huomion olen kuitenkin tehnyt. Itävallassa ollaan käsittääkseni hieman rennompia niiden saunasääntöjen kanssa. Toki näissäkin on varmasti alueellisia eroja eikä yhtä oikeanlaista saunatapaa ole.
Joten muistutankin vielä, että nämä ovat omia kokemuksia tai muilta kuultuja juttuja. Joten jos sinulla on erilaisia kokemuksia Itävallan saunakulttuurista niin kommenttikenttään voi laittaa viestiä. Kuulisin mielelläni erilaisista saunakokemuksista Itävallassa.
Lue lisää: Saksalainen saunakulttuuri.
Saunat
Saunoja löytyy niin hotelleista, kylpylöistä, yksityiskodeista mutta myös uimahalleista. Monen hotellin valttikortti on juuri nimenomaan sauna. Yleisissä uimahalleissa on saunoja ja sinne pääsee lisämaksusta. Ne ovat kuitenkin yleensä ottaen sekasaunoja. Joissain uimahalleissa on myös frauentag eli vain naiset pääsevät saunomaan sinä kyseisenä päivänä. Joissain harvoissa paikoissa voi olla naisille omat saunat.
Saunominen
Saunoissa ollaan alasti, bikinit tai uimahousut jalassa ei saa olla. Toki jos ujostuttaa, niin voit olla pyyhe ympärillä. Takapuolen alle pitää laittaa niin iso pyyhe, että saat myös jalat mahtumaan sen päälle. Varo osumasta vieruskaveriin.
Itävallan saunoissa on myös tarkat ohjeet miten tulee toimia saunassa. Eli niin sanotut saunasäännöt ovat Itävaltalaisille myös tuttua kauraa.
Lue lisää: Saksan saunasäännöt.

Alle 16-vuotiailta on kuitenkin saunominen kielletty monessa paikassa. Se on luultavasti vain sen tähden, että aikuiset saavat rauhassa saunoa.
Saunassa ei myöskään saa hölöttää suureen ääneen tai edes kuiskata, koska siitäkin voi tulla sanomista. Saunat ovat rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka ja siksi ne ovat ruhezone.
Joissain Itävallan saunoissa voit törmätä yli-innokkaaseen saunamesteriin, hän käy vahtimassa useaan otteeseen että saunassa käyttäydytään kunnolla. Tiettävästi yhdessä Vorarlbergin saunamaailmassa ei saa käyttää pyyhettä tai peflettiä takapuolen alla, joten asiasta on saunamaailma-kohtaisia käytäntöjä. Ehkä pitää vain katsoa sivusta, miten muut toimivat jos epäilyttää.

Aufguss eli löylynheitto
Itävallan kylpylöissä on myös näitä saunamestareita eli saunameistereita, jotka tulevat kerran tunnissa heittämään löylyä. Usein tämä tapahtuma on suomalaisten mielestä aika huvittavaa katseltavaa. Varoitus: Naurussa voi olla pitelemistä.
Lue lisää: Miten heitetään löylyä saksalaisessa saunassa.
Joissain hotellien saunoissa on kiukaat (ja kivet) sekä kauha ja kiulu, joten näissä saunoissa sinun on mahdollista heittää löylyä itse. JEE! Varsinkin jos käy hyvä tuuri, niin saat olla saunassa omalla porukalla.
Kuulin kuitenkin sellaisesta, että saunojien kesken voi olla pieni hierarkia. Eli ihan kuka vaan ei ole pätevä heittämään löylyä. Jos olet kokenut saunoja/löylyttelijä, voit ottaa kauhan käteen ja heittää löylyä. Tai jos olet porukan oletettavasti vanhin niin saat ottaa ohjat käsiin.
Löylynheittäjä saattaa kuitenkin tehdä samat rituaalit kuin saunamestari. Pyyhe rullataan rullaksi ja sitä heilutellaan pään ympärillä helikopteristi, eli silloin se lämpö leviää paremmin saunaan.
Olen aina ihmetellyt miksi näin tehdään, se selvisi minulle vasta vähän aikaa sitten. Usein saunoissa on saunan kokoon nähden ihan liian pieni kiuas ja/tai saunan lämpötila on alhainen. Joten tämä pyyhetekniikka on otettu käyttöön sen takia, että saadaan saunaan lisää lämpöä. Näin kun sen ajattelee, niin se kuulostaa ihan järkevältä.
Varoitus: Joissain paikoissa voi tuntua epämielyttävältä, jos huomaat, että miehet katselevat sinua sillä silmällä. Niistä kannattaa olla välittämättä tai sitten tuijottaa takaisin samalla mitalla, niin luulisivat oppivan. Tai sitten otat sen vain imartelun kannalta.
Saunan jälkeen
Saunan jälkeen mennään lepuuttelemaan vilvoitteluhuoneeseen. Niissä on yleensä patjat tai ns. aurinkotuolit, joissa voit ottaa vaikka tirsat.

Ruheraum:ssa eli vilvoitteluhuoneessa on myös tarjolla yrttiteetä, vettä ja jotain pientä purtavaa, pähkinöitä tai hedelmiä.
Saunan jälkeen ei juoda alkoholia. Paitsi ehkä joissain tapauksissa.
Lue lisää: Naisten saunailta Itävallassa.
Millaisia kokemuksia sinulla on Itävallan saunakulttuurista?
Terkuin
Sauna-Kati