Tässä mikä on tynnyrisauna artikkelissa kerron kuka on keksinyt tynnyrisaunan, mistä materiaalista tynnyrisauna valmistetaan ja miten hoitaa tynnyrisaunaa oikein.
Mikä on tynnyrisauna
Tynnyrisauna on puutynnyri josta on tehty sauna. Tynnyri on niin sanotusti käännetty lappeelleen ja toiseen päähän on laitettu kiuas ja toiseen päähän ovi.
Sivuilla ovat lauteet ja päädyissä ovat ilmanvaihtoaukot. Kiukaan takana alhaalla on tuloilma ja oven seinustalla ylhäällä on poistoilma.
Tynnyrisaunan jalkoina ovat niin sanonut jalakset.
Kiukaana voi olla sähkö- tai puulämmitteinen kiuas. Itse suosittelen kuitenkin puulämmitteistä kiuasta. Näin ollen saat aivan mahtavan tunnelman saunaan.
Tynnyrisauna voidaan rakentaa monesta eri puulajista. Ihan niin kuin tavallinenkin sauna. Tynnyrisaunoja rakennetaan muun muassa kuusesta, männystä, lepästä, haapapuusta ja punaisesta seetripuusta.
Kuinka kauan kestää että tynnyrisauna lämpiää?
Tynnyrisaunan hyvä puoli on se että se lämpiää nopeasti. Minun oma Sisu-Sauna lämpiää todella nopeasti noin 15-20 minuuttia.
Kuka keksi tynnyrisaunan?
Tynnyrisaunan keksijä on Kievari Rantapirtin vanha isäntä Esko Niinimäki. Hän keksi rakentaa tervatehtaan isosta puutynnyristä saunan. Hän näki että jättitynnyri oli kuin luotu saunaksi.
Nokkelana miehenä Esko keksi että toiseen päähän tulee kiuas ja ovi toiseen päähän ja penkit sivuille.
Aluksi tynnyrisauna oli ns mainoskyltti tien poskessa. Ohikulkijoita alkoi kiinnostaa tynnyrisauna joten Koskenpäällä päätettiin aloittaa tynnyrisaunojen valmistus.
Kievari Rantapirtti sijaitsee Salosveden rannalla Koskenpäällä, Jämsässä. Matkailuyrityksen perusti Esko Niinimäki jo vuonna 1964.
Joten Rantapirtillä löytyy edelleen kyseinen tynnyrisauna ja sen makoisiin löylyihin on jopa mahdollista päästä.
Saunan keksijästä ei meillä ole ollut täyttä varmuutta mutta tynnyrisaunan keksijä on nyt tiedossa.
Tiedän, monet sauna-alan ammattilaiset ovat sitä mieltä että tynnyrisauna ei ole kunnon sauna koska esimerkiksi löylyn laki ei toteudu.
Tynnyrisauna on nopea ja kätevä rakentaa
Tynnyrisaunaa rakennetaan monin eri tavoin. On jykevämpää tynnyrisaunaa ja sitten on kevyempi rakenteisia.
Varsinkin täällä Saksassa tynnyrisaunat ovat suosiossa sen tähden koska sauna on kevytrakenteinen ja sen voi rakentaa yhdessä päivässä.
Sen voi kasata melkein mihin vaan pihalle sepelin päälle, terassille, parvekkeelle tai laattojen päälle.
Se tarkoittaa myös sitä että tynnyrisauna ei tarvitse rakennuslupaa. Saksassa rakennuslupien saaminen ja varsinkin nuohoojamestarin lupia puulämmitteiselle saunalle ei niin vain saada.
Tynnyrisaunan voi tarvittaessa siirtää toiseen paikkaan tai ottaa mukaan kun muutat.
Joten ratkaisu on tynnyrisauna.
Tynnyrisaunan hyvät ja huonot puolet
Tynnyrisauna jakaa tosiaan mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Nykyään itsellä on tynnyrisaunavaunu ja en voi sanoa että löylyt olisivat huonot – päinvastoin.
En ole myöskään huomannut että varpaat paleltuisivat -päinvastoin.
Toki tynnyrisaunassa on myös muutama huono puoli. Varsinkin todella kevytrakenteiset tynnyrisaunat valmistetaan riman ohuesta puusta ja ei sinne väliin laiteta eristeitä.
Olen myös kuullut että monet halvat tynnyrisaunat homehtuvat muutaman vuoden päästä. Tämä on todella harmillinen asia.
Joten jos ja kun hankit tynnyrisaunan niin hanki kunnollinen. Halvalla ei saa hyvää tässäkään asiassa.
Tynnyrisaunan hoito
Jotta tynnyrisauna pysyy hyvänä niin tärkeää on myös hoitaa saunaa. Samat muistisäännöt kuin tavallisenkin sisäsaunan kanssa.
Saunan jälkeen anna kiukaalle muutama klapi puita tai sähkökiukaan kanssa anna saunan olla päällä vielä 20 minuuttia ovi kiinni. Avaa kuitenkin ilmastointiaukko kokonaan auki.
Tämän ansiosta sauna kuivuu kuin itsestään. Kun sauna on aivan kuiva voit avata ovet ja tuulettaa myös sitä kautta.
Saunan lauteet kannattaa myös pestä säännöllisesti. Jos saunot kerran viikossa olisi tynnyrisauna hyvä pestä 3-4 kertaa vuodessa.
Koska tynnyrisauna on ulkosauna se on alttiimpi kosteudelle kuin tavallinen pihasauna. Joten kosteuden kanssa on oltava tarkkana.
Varsinkin täällä Keski-Euroopassa ilman kosteusprosentti on korkeampi kuin Suomessa.
Kuivata, hoida ja pese sauna säännöllisesti.
Saunan lauteet kannattaa myös käsitellä parafiiniöljyllä tasaisin väliajoin ja aina pesun jälkeen. Näin pidennät saunan lauteiden ikää huomattavasti.
Terkuin Sauna-Kati
Vastaa