***Kaupallinen yhteistyö***
Miksi pellava on paras materiaali saunatekstiileissä -artikkelissa saat vastauksen kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samalla tutustutaan 100-vuotiaaseen Jokipiin Pellava -yritykseen.
Onko pellava mainettaan parempi?
Miksi kannattaa valita pellava saunatekstiiliksi?
Mitä erikoisia piirteitä pellavalla on?
Miten pellavakangasta/tuotetta hoidetaan oikein?
Usein ajatellaan, että pellava olisi vaikeahoitoinen kangas. Päinvastoin pellava on erittäin helppo puhdistaa ja huoltaa.

Pellava
Pellava (Linum usitatissimum) on yksivuotinen noin metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi. Pellava on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista. Sitä on viljelty jo kivikaudelta lähtien. Antiikin kreikkalaiset ja muinaiset arabialaiset tiesivät myös kasvin lääkitsevät ominaisuudet.
Pellava voi kasvaa jopa 120 cm korkeaksi. Lehdet ovat kapeat ja vaaleanvihreät, kukat vaaleansiniset tai valkeat. Kotahedelmissä eli sylkyissä on korkeintaan kymmenen kiiltävän tummanruskeaa siementä.
Suomessa pellavan viljelyn kulta-aikaa oli 1700-luvulla, tekokuitujen ilmestymisen myötä viljely loppui melkein kokonaan. Pellavan viljely on alkanut nostaa suosiotaan. Pellavan viljelyspinta-ala Suomessa on noin 1200 hehtaaria, joka on n.0,5 promillea kokonaisviljelyalasta.
Lähde: Wikipedia
Miksi pellava on paras materiaali
Pellavan ominaisuudet ovat hengittävyys, hyvä kosteuden imu, kaunis kiilto ja lujuus. Kuitenkin todella heikko taivutuksen kesto ja rypistyvyys. Kaikki tietävät sen että pellava rypistyy melkeinpä vain ajatuksesta, istupa kerran pellavahousuilla niin johan se on rypyssä.
Pellavaa käytetään pyyheliinoihin, kylpytakkeihin, saunatekstiileihin, pöytäliinoihin, kirjontakankaisiin, loimilankoihin matoissa, erilaisiin sisustus- ja vaatetekstiileihin.
Pellava hylkii likaa erittäin hyvin ja siinä on myös antibakteerinen ominaisuus.
Pellavakangas on helppohoitoinen ja se tulee pesujen jälkeen aina vain pehmeämmäksi ja imukykyisemmäksi. Sen tähden pellava on mielestäni paras materiaali saunatekstiiliksi.
Pellavan hoito
Pellavatekstiilin pesu tapahtuu väljässä vedessä yleensä 60 asteessa. Kastele tekstiilit ennen pesemistä, koska pellavatekstiili tarvitsee paljon vettä. Silloin pesukoneen annostelema vesi ei imeydy tekstiileihin, vettä jää enemmän pesuun ja irtokuidun pois huuhtelemiseen.
Pese vain samanväristen kanssa koska kankaasta voi irrota nöyhtää ja pintaväriä. Kylmämankelointi antaa pellavakankaalle kauniin kiillon. Silitys nurjalta puolelta kostean liinan läpi ja maksimissaan 200 asteessa. Kannattaa seurata kyseisen tuotteen omia ohjeita.
Pellavatekstiilin hoito-ohjeet
- Poista tahrat tuoreina ja käytä siihen luonnonmukaisia tuotteita.
- Kastele tuote märäksi ennen pesua.
- Pese erillään muusta pyykistä, tummat ja vaaleat erikseen.
- Täytä pesukone puolet normaalista määrästä.
- Linkoa kevyesti ja suorista tekstiilit kuivumaan.
- Mankeloi tai silitä tekstiilit kosteana.
- Pellavatekstiilejä ei missään tapauksessa kannata pestä kemiallisella pesulla.

Omat kokemukset pellavatuotteista
Pellava mielletään vaikeaksi, koska se rypistyy helposti. Itse ajattelen sen niin, että kaikkihan sen tietää, että pellava rypistyy joten en ottaisi sen kanssa suurempaa stressiä.
Usein kuitenkin unohdetaan pellavan aivan mahtavat puolet eli sen että se kuivuu ihan älyttömän nopeasti, se kuivaa todella hyvin, pellavapyyhe menee mielettömän pieneen tilaan vs. frotee pyyhe, joten se ei vie tilaa uinti/saunakassista. Pellavatekstiilin oli se sitten mikä tahansa voi jättää silittämättä, jolloin minun mielestä siinä on sellaista makeaa rouheutta.
Olen käyttänyt jo usean vuoden ajan saunan lauteiden suojana pellavaista laudeliinaa. Kuviot tuotteissa on ihania ja maanläheisiä. Tekstiilien pesu ja hoito on mahdottoman helppoa.
Jokipiin Pellavalta sain rullapyyhkeen kokeiluun ja se on aivan mahtava. Sen kanssa pääsen oikeaan saksalaiseen saunatunnelmaan, sen saan levitettyä jalkojen ja pepun alle ongelmitta. Mikä parasta saan sen rullattua mahdollisimman pieneen tilaan. Mahtuu enemmän muita tuotteita mukaan, koska uimakassi on yleensä aina täynnä tavaraa.
Lue lisää: Mistä tilata ekologisia saunatuotteita?
Kysymyksiä 100 vuotiaalle Jokipiin Pellavalle
Mistä teidän pellava tulee?
Meidän raaka-aine on pellavalanka, jonka hankimme pääosin Pohjois-Italiasta, jossa pellavakuitu kehrätään pellavalangaksi.
Kyseinen pellava on kasvanut Pohjois-Ranskan pelloilla, missä ranskalaiset pellavanviljelijät korjaavat sadon ja esikäsittelevät sen langan kehräämiseen sopivaksi.
Tuleeko lanka valmiina?
Pellavalanka on meidän hankkima raaka-aine Italiasta, josta sitten kudomme kankaita, joista tehdään saunapyyhkeet, -takit ja muut saunatekstiilit.
Miten pellavakangas tehdään? Tarvitaanko siihen kemikaaleja tms.
Pellavakankaan valmistus langoista tapahtuu mekaanisesti kutomalla, jolloin emme käytä tuotantomme missään vaiheessa kemikaaleja valmistuksessa. Kuuma vesihöyry on ”voimakkain käyttämämme aine”, jota käytetään kun kangas halutaan sileäksi silittämällä/kalanteroimalla.
Miten Jokipiin Pellavalla otetaan huomioon ekologisuus?
- Ekologisuus on mielestämme liian rajattu käsite – puhumme mieluummin vastuullisuudesta, joka koskee koko toimintaamme, eikä pelkästään tuotteiden ekologisuutta.
- Vastuullisuus tarkoittaa mm. sitä että käytämme raaka-aineet tarkkaan hyväksi – mitään ei viedä kaatopaikalle – lankaraaka-aine tulee meille pahvilaatikoissa, jotka hyödynnämme uudelleen kun lähetämme asiakkaiden tilaukset.
- Kangasta leikatessa pyyhkeiksi jää pieniä määriä ”sivuvirtana” kangaspaloja, ne myymme tehtaanmyymälässämme ahkerille käsityöläisille kilohintaan.
- Tuotannon koneista (esim. ilmakompressorit) tulevan lämmön käytämme tuotantotilojen lämmitykseen.
- Kemikaaleja emme tuotannossa käytä ja koko tuotannon vuotuinen vedenkulutus vastaa yhden 4-henkisen perheen vedenkulutusta.
- Valmistuksemme tapahtuu kokonaan Jokipiissä, muutamia ompelualihankkijoita on n. 10-15 km päässä tehtaaltamme – tuotteitamme kuljetetaan valmistusprosessin aikana erityisen vähän – se pienentää merkittävästi hiilijalanjälkeämme.
- Käyttämämme raaka-aine pellava on aikaa ja käyttöä kestävä materiaali, designimme ovat klassikkoja – tällä torjumme kertakäyttökulttuuria.
- Pellavapyyhe ei ala haista kosteassa kylpyhuoneessa tunkkaiselta, kuten puuvillapyyhe – pellavapyyhettä voidaan käyttää useita kertoja pesujen välissä.
- Maakunnallemme on tyypillistä nuukuus/säästäväisyys/tuhlaamisen välttäminen – sitä Jokipiin Pellava on aina ollut – nyt sitä kutsutaan vastuullisuudeksi.
- Puuvilla- ja pellavalankamme on Ökotex-sertifioitua.
- Pellavalankamme on myös Masters of Linen-sertifioitua.
Jokipiin Pellava täyttää tänä vuonna 100 vuotta, miten olette juhlistaneet kuluvaa vuotta?
Olemme tuoneet markkinoilla Jokipii 100 – juhlamalliston, lisäksi Vappu Pimiä on suunnitellut meille tälle vuodelle Vappu Saunassa – malliston – näihin molempiin on käytetty iso suunnittelupanostus.
Ehdimme aloittaa 100 v-juhlinnan henkilökunnan juhlalla, mutta pian sen jälkeen alkoi ”korona-aika” ja kaikki suunnittelemamme tapahtumat jäivät toteutumatta, niin mm. Interbad-messut Stuttgartissa.
Kiitos vastauksista Toimitusjohtaja Timo Laurila.

Pellavatekstiilin hyvät ominaisuudet
- Kuivuu nopeasti
- Imee kosteutta hyvin
- Kestävä materiaali
- Likaa hylkivä (antibakteerinen)
- Kaunis kiilto (silityksen tai mankeloinnin jälkeen)
Jokipiin Pellava on 100-vuotias perheyritys Pohjanmaalta, Jalasjärveltä, Jokipiin kylästä. Yritys on ollut toiminnassa jo kolmannessa sukupolvessa ja yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa ja yritys työllistää 27 työntekijää.

Ennen kuin otat pellavatekstiilin käyttöön
- Noudata tuotteen mukana tulevia pesuohjeita ja -lämpötiloja.
- Pese tekstiilit aina ennen käyttöönottoa.
- Kastele tuote ennen pesua läpimäräksi.
- Pellavatekstiilit kutistuvat 7-10% ja ensimmäisissä pesuissa niistä lähtee irtokuitua.
- Tarkista nukkasihti ennen ja jälkeen pesun.
Jokipiin Pellavan kautta on mahdollista tilata myös yrityslahjoja mm. omalla logolla tai sloganilla varustettuna. Sen löydät nettisivuilta osiosta OmaDesign.
Lue lisää: Jokipiin Pellava
Muutama vinkki:
- Säilytä pellavatekstiilit rullassa.
- Jos tuote on säilytetty muulla tavoin ja/tai rutistunut: Suihkuta vettä suihkepullolla tekstiiliin kevyesti, odota hetki ja tuote suoristuu itsestään.
Toivon että tästä miksi pellava on paras materiaali saunatekstiileissä -artikkelista sait vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Kun haluat tilata saunatekstiileitä ulkomaille niin Sauna Maailmalla -blogin Sauna-Shopista löytyy hyvä valikoima Jokipiin Pellavan tuotteita. Samalla näet mitä tuotteita on heti saatavilla. Lähetämme tuotteita ympäri maailmaa, ota yhteyttä.
Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Jokipiin Pellavan kanssa. Artikkelin tiedot ja vinkit on napattu Jokipiin Pellavan sivuilta.
Lue lisää: Jokipiin Pellava
