Miten heitetään löylyä saksalaisessa saunassa -artikkelissa kerron voiko saksalaisessa saunassa heittää löylyä? Ja jos ei voi niin kuka sen sitten tekee?

Löylynheitto eli Aufguss
Nyt päästään vihdoin asiaan eli siihen miten heitetään löylyä saksalaisessa saunassa. Tai tässä tapauksessa miksi ei saa heittää itse tai kuka sen sitten tekee. Tässä artikkelissa kirjoitan yleisistä tai kylpylöiden saunoista, yksityisissä saunoissa heitetään löylyä tietenkin ihan itse.
Sauna-alueelle tai saunamaailmaan tullessa aulassa on lista saunoista ja milloin niissä on Aufguss eli löylynheitto.
Taulussa lukee yleensä myös, että millä tuoksulla löyly tehdään, mango-appelsiini tai sitruuna-greippi tuoksut ovat ihan ”normaaleita”. Toki perinteinen koivu eli Birke on myös vaihtoehtona.
Ylläolevat olivat vaihtoehtoja jos haluat mennä saunaan silloin kun siellä on Aufguss eli löylynheitto. Aufguss tarkoittaa myös sitä, että sitä ei suinkaan saa itse tehdä.
Lue lisää: Saksalainen saunakulttuuri.

Saunamestari
Löylyttelyn tulee tekemään Saunameister/meisterin eli saunamestari, hän tulee tasan tarkkaan sillä kellonlyömällä ja sinne ei ole silloin enää mitään asiaa. Jos myöhästyt niin se on oma moka. Oveen laitetaankin ns. lappu luukulle, että sisään ei pääse enää. Pahimmassa tapauksessa saunamestari joutuu pitämään ovea kiinni jalalla, ettei innokkaat saunojat vaan pääse sekoittamaan löylyttelyä.
Lue lisää: Mitä tekee saksalainen saunamestari?
Saunamestareita on monenlaisia, mutta minun kokemukseni ovat olleet tällaisia. Saunamestari saapuu saunaan kiulun, kauhan ja pyyhkeen kanssa ja hänellä on itsellä päällä shortsit ja naisilla lisänä toppi. Hän tervehtii lauteilla istujat ja kertoo millä tuoksulla hän tänään Aufgussin tekee.
Hän kaataa vettä kiukaalle sillälailla liruttaen, ei heittämällä. Yleensä ainakin kaksi tai kolme kauhallista. Jonka jälkeen hän ottaa pyyhkeen (ei pyyhkiäkseen hikeä, vaan..) ja kiertää sen rulllalle ja pyörittää sitä helikopteristi päänsä yläpuolella. Ylälauteilla istuvat saavat mukavat lämpöaallot, no tulee se alaskin ihan kivasti.
Seuraavaksi liruttaa vettä uudestaan kiukaalle ja pyyhkeellä löhäyttää (niin kuin matadori) lisää kuumaa ilmaa löylyttelijöiden päälle. Tämä ja edellinen liike toistetaan pari kolme kertaa, riippuen saunamestarista.
Lue lisää: Saksan saunasäännöt.

Löylyn jälkeen
Löylyn jälkeen onkin lupa mennä kylmään suihkuun, altaaseen tai vain ulos. Toki paikalta voi poistua aikaisemmin, jos ei pysty olemaan niin kauaa. Saattaa olla, että sinua katsotaan hieman pahalla silmällä, mutta niin kuin me suomalaiset tiedämme silloin kun pitää päästä ulos niin silloin pitää päästä ulos.
Saunominen
Saunaan voi mennä ihan ilman Aufguss-rituaalia. Suosittelenkin menemään Aufgussin jälkeen, silloin siellä on ihanan rauhallista ja ihanan kostea ilma. Vastaan tulee possunpunaisia löylyttelijöitä.
Tosiaan saksalaisessa saunakulttuurissa (yleisissä paikoissa, toki poikkeus vahvistaa säännön) löylynheitto ei ole sallittua. Toisaalta olen miettinyt, että ehkä se on hyvä asia. Koska saksalaiset tuntien heidän olisi vaikea tottua siihen jos/kun toinen heittääkin kovat löylyt ja toinen haluaisi miedommat löylyt.
Uskon, että riidoilta välttyäkseen tämä on parempi näin.
Me suomalaiset olemme siihen oppineet ja osaamme siirtyä alemmas istumaan, jos tuli tiukka löyly.
Meille suomalaisille on kuitenkin tuottanut vaikeuksia tottua siihen, että ei saa itse heittää löylyä. Monet ovatkin keksineet omia keinoja saadakseen löylyt. Yksi vinkki on se, että sinulla on iso vesipullo mukana ja siitä sitten heität kiukaaseen löylyä. Itse en ole tätä vaihtoehtoa uskaltanut toteuttaa, siinä pelossa, että saan “porttikiellon” kyseiseen paikkaan. Vaikkakin aina voi sanoa, että “hei minä olen Suomesta ja heitän itse omat löylyni“.
Joskus on kuitenkin niin, että saunassa ei ole kiuasta ollenkaan. Tästä tullaankin ihan toiseen aiheeseen, joten jatketaan siitä jossain toisessa artikkelissa.
Oletko sinä ollut saksalaisessa saunassa ja kokenut Aufguss-kokemuksen? Mitä mieltä olet siitä?
Kiinnostaako sinua muut saunakulttuurit? Blogissa löytyy kattavasti tietoa muistakin saunakulttuureista. Voit aloittaa vaikka Itävallan saunakulttuurista.
Lue lisää: Itävallan saunakulttuuri.
Terveisin Sauna-Kati
Olen kerran ollut ja se riitti 🤔
Näinhän se menee. Myös Aachenin Carolus-Thermen-kylpylän “suomalainen sauna” on rutikuiva, siellä ei kukaan heitä vettä kiukaalle. Toisissa kylpylän kuumissa saunoissa tulee mestari ja kertoo suomalaisesta rituaalista nimeltä “loili” eli löyly, haha. Sitten pyyhe viuhuu muutaman minuutin niin kovasti, että suomalainen pakenee alalauteille tai ulos, jos kehtaa. Todella kuuma tulee.
Saksalaiset ovat tehneet löylynlyönnistä shown ja kilpailulajin. Huomasin, että Saksan mestaruuskilpailun esikarsinnat ovat jo ohi, ja loppukilpailu pidetään Biberachissa Jordanbadin eventsaunassa tulevan kesäkuun 27. – 30. päivinä. Sponsoreina on muiden muassa B+S Finnlandsauna.
Suomalaisetkin pitavät löylykilpailuja, joissa voittaa hän, joka säilyy hengissä. 😊
Makuasia, kummasta pitää enemmän.
Yksi esikarsinnoista oli Kemptenissä, eli todella lähellä. Löylykilpailuja ei enää pidetä, koska muutamalle kävi köpelösti.