Miten rakentaa sauna ulkomaille -artikelissa kerron omista kokemuksista kuinka rakentaa sauna ulkomaille, tässä tapauksessa Saksaan. Artikkelissa kerron meidän kokemuksista ja miten me olemme saunan ulkomaille rakentaneet. Toivon, että saat tästä vinkkejä miten rakentaa sauna ulkomaille.
Miten rakentaa sauna ulkomaille
Pienestä vinkistä se lähti, annoin avomiehelleni heti ensimmäisenä jouluna joululahjaksi kiulun ja kauhan. Alunperin idea oli ihan vitsi, kuitenkin kun aloitettiin remontoimaan meidän taloa niin siinä vaiheessa aloimme tosissamme miettimään mihin se sauna rakennettaisiin.
Suunnitelma
Pari vuotta suunniteltiin remonttia ja siinä samalla mihin se sauna rakennettaisiin. Meillä oli alunperin yksi ihan toinen paikka mihin saunaa suunniteltiin. Siinä olisi ehkä mahdollisesti ollut mahdollista saada puilla lämpeävä kiuas. Taisi olla kuitenkin niin että se olisi mennyt liian vaikeaksi ja olisi mahdollisesti pitänyt rakentaa uusi hormi saunalle.
Toiseksi vaihtoehdoksi mietittiin pihasaunaa, taisin siitäkin innostua tosissani. Tein suunittelupiirroksia ja mietin miten suihku saadaan sinne jne. Se suunnitelma kuivui nopeammin, koska meidän pihan on yksinkertaisesti niin pieni, että se olisi vienyt pihasta liian suuren palan.
Tämä ei kuitenkaan haitannut koska Jumi keksi aivan täydellisen paikan kellariin. Se olisi kulmassa ja alunperin suunniteltiin saunaan ikkunaa, josta näkisimme suoraan vuorille.
Paikkaa tarkastellessamme tulimme koko ajan varmemmaksi että tämä on se oikea paikka. Jumi suunnittelu myös että suihkutilasta olisi kulku ulos vilvoitteluhuoneeseen. Itselleni vilvoittelutilaksi olisi riittänyt saunan eteisessä oleva pieni jakkara tai muu vastaava.
Vilvoittelutilan haasteeksi muodostui se kun tilaa varten piti kaivaa 3-5 metriä kuoppa, sekä oviaukon tekeminen osoittautui haasteeksi. Talo on yli 100 vuotta vanha ja perustuksiin oli käytetty muun muassa isoja kiviä. Itseä vähän hirvitti niitä alkaa poistamaan, pelotti ettei koko talo kaadu.
Huom! Kirjoitan vilpolan rakentamisesta oman artikkelin.
Tämän ja sen vuoksi että perustukset olivat todella paksut, unohdettiin saunan ikkuna. Siihen olisi mennyt liikaa turhaa aikaa ja vaivaa, päädyttiin olemaan ilman ikkunaa.
Suunnitelmat alkoivat olla valmiina vuosi tai puoli vuotta ennen kuin aloitettiin itse saunan rakentaminen.
Materiaalien tilaaminen
Koska asumme Saksassa ja kaikkia materiaaleja ei ole saatavilla lähirautakaupasta, joten meidän piti tehdä tarkat laskelmat paljon tarvitsemme mitäkin tuotetta.
Helpommin sanottu kuin tehty. Itse olin ajatellut, että saunan seinäpaneelit laitettaisiin pystysuuntaan jotta se toisi hieman pituutta muuten niin matalaan saunatilaan. Käytäntö osoitti sitten toisin, paneelit laitettiin vaakaan.
Onneksi miehelläni on hyvä laskupää, niin hän osasi laskea tarkkaan paljon tarvitsemme seinäpaneelia, laudemateriaalia, foliopaperia, Sasu-saunasuojaa. Samasta paikasta tilasimme kiukaan sekä kiukaan kivet, lämpömittarin, koivuvihdan ja makkaraputket.
Pohjatyöt
Halusin ehdottomasti, että isäni on rakentamassa saunaa, ensinnäkin sen tähden että hän näyttää miehelleni miten sauna rakennetaan. Mieheni voi opettaa myöhemmin saunan rakentamisen meidän pojalle. Toiseksi sen tähden, kun joskus aika jättää isästä niin meillä on ainakin sauna muistona isän käden jäljestä. Vaikka eihän sitä tiedä kuinka kauan isä elää, ettei vaan rakenneta jo toista saunaan ennen sitä.
Eli me tilattiin isä Suomesta rakentamaan meille sauna. Oltiin sovittu tietyt viikot, jolloin isä tulee kahdeksi viikoksi hommiin.
Ennen sitä piti kuitenkin tehdä pohjatyöt, raivata kellarista se paikka johon sauna tulisi. Meidän kellari on todella matala ja saunaa varten piti kaivaa maata.
Maata ei kuitenkaan voitu kaivaa kovin syvälle, pohjavesi alkoi nousta ja homma piti lopettaa siihen. Muistaakseni maata pystyttiin kaivamaan vain 30 cm. Se tarkoitti sitä että betonivalun jälkeen, saunaan ei saatu yhtään enempää korkeutta. Korkeutta saunalle ja suihkulle jäi vain 190 cm. Noh, on se parempi kuin ei mitään.
Aluksi olin huolissani, riittääkö saunan korkeus kunnon löylyihin? Isä sanoi, että riittää kun katon ja ylimmän lauteen väliin jää 1000-1200mm. Tätä sääntöä me noudatimme ja se riitti hyviin löylyihin.
Saunan rakentaminen
Betonivalu saatiin valmiiksi edellisenä iltana juuri ennen kuin isä tuli Saksaan. Joten lattian laatoittaminen siirtyi kolmen kuukauden päähän (todellisuudessa siinä meni kauemmin). Sanotaan, että betonilattian pitää kuivua sentti per päivä tai mieluummin kauemmin.
Miehet aloittivat hommat heti seuraavana päivänä, ensimmäisenä hommana oli rakentaa saunan seinille pystyseinät ja tukipalkit. Seinien rakentaminen ja pystyttäminen oli ammattimiehiltä nopea homma. Ei mennyt kauaa kun saunaan ilmestyi seinät.
Sen jälkeen koolaukset, vuorivillat, ja foliopaperit. Tuuletusaukolle eli räppänälle oli katsottuna paikka ja putki asennettu. Seinien paneelit saatiin tehtyä parissa päivässä eli päivässä. Toinen mittasi ja toinen sahasi sen tähden hommassa ei kauaa nokka tuhissut, vaikka ei yhteistä kieltä ollutkaan.
Sinä päivänä kun he aloittivat paneloimaan kattoa olin aivan innoissani, kohta päästään saunaan testaamaan. Vaan toisin kävi, paneeli loppui kesken. Harmittavasti taisi jäädä vain muutama paneeli puuttumaan. Ja koska olimme tilanneet tuotteet netistä, ei tavaraa saataisi kovinkaan nopeasti.
Saunan lauteet suunniteltiin irroitettaviksi ja se on osoittautunut parhaaksi ratkaisuksi. Isä rakensi oman mallin mukaan meille askeljakkaran, sellaisen, joka oli minun lapsuudenkodissa.
Saunan panelointi, lauteiden, askeljakkaran ja räppänän teko näissä kaikissa hommissa meni reilu viikko aikaa kahdelta mieheltä.
Istuin usein saunan lauteilla tuoksuttelemassa tuoreen puun tuoksua. Kuvassa pääsin lauteille ensimmäistä kertaa, tunne oli mieletön.
Vuoden päästä saunaan
Tässä välissä meille syntyi pieni poikavauva ja saunan rakentaminen ei ollut ensimmäisenä mielessä.
Joten minun isä tuli vuoden päästä saunan rakentamisen aloittamisesta rakentamaan sauna loppuun.
Tässä välissä mieheni oli kaivanut vilvoitteluhuoneelle kuopan sekä valanut betonilattian, pystyttänyt siihen seinät ja ikkunat, tehnyt oviaukon, laatoittanut kylpyhuoneen seinät ja lattiat sekä saunan lattian.
Isäni ja mieheni tehtäväksi jäi paneloida saunan katto loppuun. Vilvoitteluhuoneen seinien ja katon paneloiminen, kylpyhuoneen laattojen saumaaminen, seinä,-kattopaneelien laittaminen ja valaisimien asentaminen.
Näihin ylläoleviin tehtäviin taisi näiltä kahdelta ammattilaiselta mennä aikaa taasen reilu viikko. Toki lyhyemmässä ajassa olisi valmistunut jos he olisivat tehneet pitkää päivää. Tässä tilanteessa se ei ollut välttämätöntä.
Saunaan päästiin pari päivää ennen kuin isäni piti matkustaa pois. Meillä oli mielettömät saunan avajaiset pikkujouluna vuonna 2016. Isäni sanoi silloin: Saksan parhaat löylyt, se on jäänyt mieleni perukoille ikuisiksi ajoiksi.
Vihdoin vuoden jälkeen aloittamisesta päästiin saunaan ja se tunne oli aivan mahtava.
Vinkit saunan rakentamiseen ulkomaille:
- Suunnittele hyvin etukäteen.
- Tee tarkat mittaukset ja laskelmat, jos rakennat saunan itse.
- Käytä mahdollisuuksien mukaan paikallista puuta ja tuotteita.
- Tarkista tuoko joku isompi yritys saunatuotteita sinun maahasi.
- Tarkista, että saat tuotetta helposti ja nopeasti lisää jos tarve vaatii.
- Käytä ammattilaisia rakentamisessa, ellet itse ole sellainen.
- Nauti saunasta kun se on valmis, olet sen ansainnut.
Lue lisää: 5 erilaista tapaa rakentaa sauna ulkomaille
Terkuin Sauna-Kati