Saunominen lasten kanssa -artikkelissa tutustutaan Suomen Saunaseuran tekemään kyselytutkimukseen sekä mitä Ilkka Välimäki esitelmöi kansainvälisessä saunakongressissa.

Suomalainen perhe saunoo vähintään kerran viikossa ja voisin väittää että suomalaiset lapset ovat tottuneita saunojia. Tutkimuksia lasten saunomisesta ja niiden vaikutuksista on kuitenkin tehty kovin vähän.
Lue lisää: Miten saunominen onnistuu vauvan kanssa.
Tutkimuksia lasten saunomisesta
Saunaseura on teettänyt kyselytutkimuksen 80-luvulla Lounais-Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että joka neljäs yli 13-vuotias lapsi viihtyi löylyssä yli 15 minuuttia. Lapset saunoivat kodin lisäksi myös kylpylöissä, uimahalleissa ja liikuntatilojen saunoissa. Lapset tykkäsivät saunoa ja pitivät sitä miellyttävänä, mutta 19% esiintyi lieviä huonovointisuuden tunnetta, päänsärkyä, huimausta, kuumotusta ja sydämentykytystä.
Melkein puolet yli 13-vuotiaista ilmoitti nukkuvansa saunomisen jälkeen erittäin hyvin. Joukossa oli kuitenkin muutama joiden yöunta saunominen haittasi.
Lapsi ei ole vielä ”valmis” ja lapsen lämmönsäätö ei toimi niin kuin aikuisella. Pikkulapsi lämpeneekin samassa lämpötilassa nopeammin kuin aikuinen. Lapsen ihonalainen lämpökudos on niukka ja hikoileminen ei toimi ja vedentarve on suurempi kuin aikuisella.

Mitä lapselle tapahtuu saunassa
Ilkka Välimäki esitelmöi vuonna 2006 kansaivälisessä saunakongressissa näin: Verenkierto vilkastuu kaikilla ja varsinkin lapsella mitä pienempi niin sitä enemmän on rajoituksia verenkierron osatekijöissä.
Alle viisivuotiaan sydämen pumpputeho nostaa voimakkaasti sykettä, kouluikäisillä se ei nouse enää niin voimakkaasti. Vilvoittelun aikana lasten verenpaine voi laskea hitaasti ja tästä johtuen lapsella voi tuntua ohimenevä huimausta. Nämä mainitut oireet ovat ohimeneviä ja eivät ole kuitenkaan vaarallisia terveillä lapsilla.
Sisäelinhermoston sympaattinen säätö, stressihormonien ja munuaisten hormonaalinen säätö aktivoituu kuumassa ympäristössä. Se tarkoittaa, että tavoitteena on ylläpitää kehon vesipitoisuus, turvata kiertävä veritilavuus ja valtimoverenpaine. Hormonivasteet, jotka saunominen aiheuttaa on osoitettavissa lapsuudessa.
5-10-vuotiailla lapsilla 10 minuutin lämpöstressi aiheutti 0.8%:n painonpudotuksen hikoilun seurauksena. Veren plasmatilavuus ja suolatasapaino eivät järkkyneet. Tulokset olivat luonteeltaan samanlaisia kuin aikuisten saunatutkimuksissa. Lämpöstressin ja emotionaalisen rasittavuus pysyi hyvin hallinnassa tutkituilla lapsilla.
Lämmönsieto on yksilöllistä, se pitäisi muistaa. Joku sopeutuu kuumuuteen nopeasti ja joku toinen hitaasti. Joten lapselle saunassa kylpeminen on miellyttävä ja mukava kokemus, kunhan muutamat rajoitukset muistetaan saunomistavoissa.
Muistisäännöt
- Riittävä juominen.
- Vapaa liikkuminen löylyhuoneen, pesutilan ja vilvoittelun välillä.
- Aikuinen valvoo lapsen saunomista.
- Huomioi palovammariskit ja minimoi ne (esim. löylyvesi haaleaa).
- Kuumeista lasta ei saa viedä löylyyn.
- Saunassa ei olla kello kaulassa.
- Keskustele lääkärisi kanssa, jos lapsella on rajoittava hengityselinten tai sydämen vajaatoiminta!
Saunominen lasten kanssa
Lapsen tulee antaa kulkea vapaasti saunassa, löylyhuoneessa ja vilvoittelualueella. Lapsi ei osaa itse välttämättä kertoa onko liian kuuma, siksi aikuisen pitääkin tarkkailla lasta koko ajan.
Palovammariskit voi minimoida niin, että löylyvesi on haaleaa tai valitse sellainen kiuas. Meillä on Tulikiven kiuas ja se ei kuumene niin kuumaksi. Toki jos käsi tai jalka osuu siihen kunnolla se polttaa, mutta jos vain hipaisee niin siitä ei tule palovammaa.
Lapselle onkin hyvä hommata oma kiulu ja kauha, jolla läträtä ja ehkä heittää löylyä. Muista opastaa aluksi (ja koko ajan) miten heitetään löylyä oikeaoppisesti.
Nykyään on saunatrendinä ollut sellainen, että yksi lauteiden taso on iso ja leveä. Joten sellaiseen kohtaan saa lapsille kätevästi ”leikkipaikan” ämpäri, vati ja muut vesilelut. Alemmalla lauteilla ei ole niin kuuma ja lapsi viihtyy, kun on aktiviteettia. Vanhemmat kiittävät ja nauttivat ylimmällä lauteilla löylyistä.

Suomalaiset lapset vs. ulkomaalaiset lapset
Suomalaiset lapset tai puolisuomalaiset lapset ovat varmasti tottuneempia saunojia, koska heitä on viety saunaan pienestä pitäen. Uskon, että muunkin maalaiset lapset tottuvat saunomiseen, jos heitä vain säännöllisesti saunaan vietäisiin.
Minulla onkin täällä Saksassa muutama tuttu, joiden lapset tykkäävät kovasti saunomisesta. Uskon, että osaa lapsista ilahduttaa se ihana lämmöntunne, joka saunomisesta tulee. Onhan se nyt vain ihan parasta maailmassa.
Kävin lukemassa muutamia englanninkielisiä sivustoja ja esiin tuli tällaisia kysymyksiäja väittämiä:
- Voiko lapsi mennä saunaan?
- Milloin lapsi voi aloittaa saunomisen?
- Mikä sauna on paras lapselle?
- Ovatko saunat turvallisia?
- Lapsi ei saa leikkiä saunassa.
- Alle 8-vuotias ei saa saunoa yksin.
- Infrapunasauna on lapselle parempi kuin tavallinen sauna.
Mitä sinulle tulee mieleen näistä väittämistä?
Lähde: Suomen Saunaseuran artikkeli