Savusaunat Unkarissa -artikkelissa esittelen Akác-Tanya-matkailutilan, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Budapestista. Tilalla on tällä hetkellä 4 saunaa, palju, mökkejä, taloja, grillikota, 12 hevosta ja aasi.

Lue lisää: 5 erikoista saunaa Euroopassa
Savusaunat Unkarissa
Kati Piispanen on unkarilainen ja naimissa toiseen kertaan suomalaisen miehen kanssa.
Kati aloitti tulkin työt ensimmäisen miehensä maatilalla. Mies oli muuttanut Unkariin vuonna 1989 ja usein he vitsailivat hänen ajaneen venäläiset sotilaat pois. Hän toi paljon uutta teknologiaa Unkariin. Esimerkiksi rekkojen renkaiden kylmäpinnoituksen. Maatilalla oli myös yhteen aikaan Unkarin suurin strutsi-farmi. He palkkasivat Katin kun he perustivat hevostilaa ja tarvitsivat siinä apua.
Päärakennus oli aikoinaan Katin miehen asuintalo. Kaikki muut mökit he ovat itse rakentaneet suomalaisten avulla. Kaikki puumateriaalit ja rakennusmestarit ovat tulleet Suomesta.
Saunat Unkarissa
Katin mies halusi rakentaa keittiön ruokavarastosta sähkösaunan, mutta ei saanut siihen lupaa. Se oli kuulemma vaarallista, eikä siihen aikaan lupia myönnetty. Hän rakensi kuitenkin saunan (ilman lupaa) ja kutsui kunnanvaltuuston saunomaan. Pian tämän jälkeen rakennuslupa tuli polkupyörälähetin mukana. Kunta ja kunnanvaltuutetut tajusivat ettei sähkösauna ollut vaarallinen tai vaarallisempi kuin mikään muukaan sähkölaite.
Kun he alkoivat rakentamaan mökkejä, niin he totesivat ettei sähkösauna enää sovi tänne. Sähkösaunasta tuli taas ruokavarasto ja he rakensivat puusaunan pihamaalle. Ihan oikean suomalaisen puilla lämpiävän saunan, kiuas ja puut toimitettiin Suomesta.
Heillä oli myös käytössä telttasauna, koska se oli aika hauska ja erilainen. Nykyään sitä ei enää ole, mutta se oli heillä monta vuotta.

Savusaunat
Kolmanneksi he rakensivat savesta tehdyn savusaunan. Savisavusaunassa on todella pehmeät löylyt ja mukavan leveä penkki. Saunassa järjestetään vihdontaa ja siellä on järjestetty saunamestareille kurssi, jossa opetellaan vihdan käyttöä. Latvialainen maailmanmestari on käynyt opettamassa vihdontaa unkarilaisille saunamestareille.
Seuraavaksi he rakensivat ison savusaunan puusta. Rakennuslupaa ei tarvittu vaan sauna on merkitty piharakennukseksi. Savusaunaan mahtuu maksimissaan 12 henkeä.
Savusaunassa järjestetään ryhmille myös illallisia. Savusaunan lämmössä valmistetaan lohta, sian kassleria, kalkkunan koipia, sian kyljystä ja lisäkkeitä. Edellä mainittu menu on ollut jopa hääruokana unkarilaisille.

Savusauna meinasi jo yhden kerrran palaa poroksi. Joku oli unohtanut kynttilän palamaan ja katto roihahti tuleen. Onneksi palokunta tuli nopeasti paikalle ja sauna saatiin säästettyä.
Heillä kasvaa savusaunan vieressä koivu, josta saadaan tarvittaessa vihdat tehtyä. Tammesta ja eukalyptyspuusta tehdään myös vihtoja.
Näiden jälkeen heille tuli kaksi hobittitaloa eli kotaa, toinen on puusauna ja toinen on grilikota. Ulkoa päin ne molemmat ovat samannäköisiä ja maalattu punamullalla.

Paljut
Näiden kaikkien lisäksi heillä on yksi iso palju, vedenpuhdistaminen on kuitenkin haastavaa eikä sitä voida paljuna käyttää. Heillä on erittäin mineraalipitoinen vesi ja siinä on omat haasteensa. Kati on kuitenkin suunnitellut, että siitä tehdään panoraamasauna.
Heillä on myös palju, jossa on suolavettä. Siellä järjestetään erikseen tähdenlento-juhlia. Ensin grillataan ja noin klo 22-23 siirrytään paljuun tarkkailemaan taivasta. Varsinkin Keski-Euroopassa näkyy tähdenlentoja todella hyvin ja varsinkin elokuun alussa. Uuden vuoden aattona tämä tapahtuma on erittäin suosittu.

Holvisauna on suunniteltu
Holvisaunan rakentaminen on tällä hetkellä vain suunnitteluasteella. Kenraali Olli Nepposen avulla he ovat saaneet ohjeet holvisaunan tekoon. Nyt olosuhteiden pakosta suunnitelmat pysyvät laatikossa eikä saunaa rakenneta.
Majoitus
Majoitus tapahtuu mökeissä, heillä on pienempiä mökkejä, yksi isompi hirsitalo ja yksi iso talo johon mahtuu kokonainen ryhmä. Päärakennukseen mahtuu yöpymään myös jonkin verran ihmisiä. Kapasiteetti kokonaisuudessaan on 70 hengelle, silloin on aivan täyttä.
Heillä on otettu motoristit hyvin huomioon. Heille on mahdollista kuljettaa/lennättää moottoripyörä Suomesta, josta sitten pääsee kätevästi Alpeille, Transylvaniaan tai Balkanin alueelle.
Tämä on todella kätevä palvelu koska silloin ei tarvitse ajaa itse Via Balticaa moneen kertaan. Plus tällä tavoin säästää ajassa, koska normaalisti Keski-Eurooppaan siirtyminen vie 2-3 päivää ja tämä kertaa kaksi. Moottoripyörä voidaan lähettää etukäteen, jolloin moottoripyörä on valmiina tilalla ja kun saavut paikalle pääset ajamaan suoraan seuraavaan kohteeseen.

Saunakulttuuri Unkarissa
Unkarilainen saunakulttuuri on saanut vaikutteita saksalaisesta saunakulttuurista. Unkarin saunamaailmoissa ja kylpylöissä pääset nauttimaan saksalaistyyppisistä Aufguss- eli löylyseremonioista.
Ennen vanhaan alastomuus oli TABU saunoissa, esimerkiksi hotelleissa tai kylpylöissä ei ollut suotavaa olla alasti. Muun muassa hotelleissa on nykyään sovitut kellonajat tai saunat, joissa saa olla alasti. Yleisesti ottaen ei saa olla alasti. Kerran Katin maatilalle tuli ryhmä ja heti ilmoittivat heti alkuuun, että he haluavat olla alasti saunassa. Kati vastasi, että olkaa ihmeessä.
Nykyään Unkarin saunakulttuuri on paljon parempaa kuin 90-luvulla tai 2000-luvun alussa. Unkarissa järjestetään saunaoskareita, mm. Vihdontamestaruuskisoja tai viihdyttäviä löylyseremonioita. Katin saunoissa ihmiset saavat olla itsekseen, hänen ei tarvitse mennä sinne heittämään löylyä tai viihdyttämään.
Lue lisää: Unkarilainen saunakulttuuri
Unkarilaiset saunojat
Kerran joku kysyi Katilta minkä lämpöisestä saunasta hän pitää? Kati vastasi että 70-80 astetta. Niin tämä kysyjä väitti tykkääväänsä 120-130 asteisista saunoista. Kati meinasi: Sitruuna suuhun ja uuniin, ei heidän saunoissa niin kuumia löylyjä tarvitse saada. Tarkoitus ei ole kuitenkaan paistua saunassa.
Joillekkin tärkeää on vain se, kuka on kuumimmassa saunassa pisimpään. Sehän ei ole saunomisen tarkoitus ollenkaan sanoo Kati.
Unkarilaiset ovat tottuneet siihen että on viihdyttäjiä, show’ta, öljyä, tuoksuja, suolaa, yrttejä. Eikö riittäisi että ollaan ihan rauhassa saunassa miettii Kati.
Unkarilaisille on myös tuttua tiimalasi, jota pitää seurata ettet vain ole saunassa vähempää tai kauempaa kuin 15 minuuttia. Joku oli sanonut Katille, että haluaisi saunoa muttei jaksa olla saunassa 15 minuuttia kauempaa. MIKSI ihmeessä sitä pitäisi noudattaa?
Yksi Kati unkarilainen ystävä sanoi ettei tykkää kuumasta eikä varsinkaan saunasta. Kati sanoi: Tule vain saunaan ja voit istua alemmalla lauteella. Ystävä ihastui suomalaiseen tapaan saunoa. Nyt heillä on oma sauna.
Unkarilaisessa kylpylässä/saunamaailmassa saunamestarit antavat ihmisten valita itse minkä tuoksun haluavat. Mietin vain, miten tämä tapa onnistuisi Saksassa? Riitahan siitä tulisi.
Unkarin saunabuumi
Unkarissa on kasvavassa määrin saunabuumi ja se näkyy siinä, että saunatuotteita tuodaan Suomesta ja Unkarissa on paljon jälleenmyyjiä. Unkarissa on muutama suomalainen sauna-alan yritys, jotka tuovat tuotteita Unkariin. Saunapuutavara tulee erikseen Suomesta.
Unkarissa on alkanut olemaan saunakulttuuria ja se näkyy tapahtumien määrässä. Unkarissa järjestetään saunojen yö syyskuun lopussa, jolloin saunat ovat auki läpi yön ja saunamestarit tekevät esityksiä.
Esimerkiksi yksi saunamestari on kova Nightwish-fani ja hän tekee esityksensä heidän musiikin tahdissa. Hän kerran pääsi tekemään esityksen itse Nigthwishin pojille, kun he olivat yöpymässä Katin tilalla.
Joissain hotelleissa on jopa kelosaunoja, kylpylöissä on hyviä ja paljon parempia saunoja, uimahalleissa on myös saunoja ja ne ovat sekasaunoja, joissa ollaan uima-asut päällä.
Yhdessä uimahallissa on niin iso sauna, että sinne pääsi sisään vain seisomapaikalle ja olo on kuin sillit purkissa. Budapestissa on yli 120 erilaista terveyskylpylää, jotka on rakennettu lähteiden päälle. Osa niistä on vanhoja turkkilaiskylpylöitä, näissä saunoissa on höyry pääosassa.
Yleensä kylpylöissä on 4-5 erilaista saunaa. On yrttisaunaa, infrapunasaunaa, suomalaista saunaa, öljysaunaa jne.
Lue lisää: Saksalainen saunakulttuuri

Hassuja saunatarinoita
Kerran ystäväni mies lämmitti meille saunan ja tunnin jälkeen hän tuli ilmoittamaan, että nyt on hyvä hiillos. Se tarkoitti sitä että tulipesässä tosiaan oli hyvä hiillos, mutta sauna oli kylmä. Hän oli lämmittänyt saunaa kuin grillaamista varten. Asteita oli tunnin lämmityksen jälkeen 40°C vaikka olisi pitänyt olla ainakin 60°C.
Itävallassa ei päästetty 12-vuotiasta poikaa hotellin saunomaan, koska se on vaarallista. Eihän meitä suomalaisia enää olisi jos väite pitäisi paikkaansa. Suomi olisi kuollut sukupuuttoon jo keski-ajalla.
Ensimmäinen saunakokemus
Kati oli ensimmäistä kertaa saunassa vuonna 1994 Savonlinnassa. Kati oli yhdessä perheessä Au Pairina ja sen puolen vuoden aikana hän oppi suomea sekä suomalaista kulttuuria, johon myös sauna kuuluu.
Alkuun Kati pelkäsi sähkösaunaa, koska hänellä alkoi aina valua verta nenästä. Kukaan ei opettanut hänelle mitä hänen pitää tehdä siellä ja kuinka siellä ollaan. Joten hän vain istua törötti lauteilla ja ihmetteli mitä täällä pitikään tehdä. Jossain vaiheessa hän alkoi kuitenkin tajuamaan mikä saunan tarkoitus on. Nesteytys pitää muistaa ja löylyä saa heittää. Puusaunassa ja nykyäänkään sähkösaunassa ei Katilla ole enää mitään ongelmia.
Millainen on hyvä saunakokemus
Katin mielestä hyvä saunakokemus on rento, eikä mitään ohjelmaa. Ei saa kiirehtiä. Hän haluaa rentoutua, ilman kännykkää, hän ei katso kelloa, hän istuu tai makaa. Talvisin hän menee lumeen pyörimään tai vilvoittelemaan.
Suomessa käydään saunassa joka päivä. Tilalla käyn tilanteen mukaan. Liian kovista löylyistä en tykkää. Mieluummin saunon ystävien tai miehen kanssa, yksinkin on ok.

Savusaunat Unkarissa -artikkelissa tutustuttiin Katin matkailutilaan, joka on nimeltään Akác-Tanya ja sijaitsee Budapestistä 50 km ja on täysin keskellä Unkaria 5,5 km päästä geometrisestä keskipisteestä.
Nettisivut suomeksi: Akác-Tanya
Terveisin Sauna-Kati