Suomalainen puusauna Ugandassa, Afrikassa. Harvinaista herkkua vai ihan normaalia ulkosuomalaiselle? Sauna ja saunominen on tärkeä asia myös meille ulkosuomalaisille.

Ulkosuomalaisten saunat
Tähän blogipostaus-sarjaan kerään tarinoita ulkosuomalaisten saunoista ulkomailla. Uskomattomia kertomuksia saunan rakentamisesta, materiaaleista, ideoista, rakkaudesta ja unelmista joista tuli totta.
Kuka ja missä
Hei, olen Niina Prittinen, 40-vuotias entinen sairaanhoitaja Suomesta. Kotoisin olen Kokkolasta ja työelämäni Suomessa tein Espoossa Jorvin sairaalassa.
Tällä hetkellä asun päiväntasaajasta kolme kilometriä pohjoiseen, Entebben kaupungissa Ugandassa.
Perheeseeni kuuluu minun lisäksi, mieheni Ukko sekä viisi koiraa. Yksi koirista on Rhodesiankoira Kosti, joka muutti mukanamme Suomesta, muut 4 adoptoimme täältä n. kolme vuotta sitten.
Kerro hieman taustasta, miten päädyit ulkomaille?
Olimme mieheni Ukon kanssa lomamatkalla Ugandassa vuonna 2013 ja ihastuimme maan ihmisiin ja aitouteen jo tuolloin. Minä olen ollut perheemme Afrikka-intoilija ihan pienestä pitäen, ja tavattuani miehen Ukon 2005, ei häntä ollut kovin vaikea puhua matkalle mukaan.
Kiertelimme safareiden merkeissä Itä-Afrikkaa, Madagascaria ja Etelä-Afrikkaa ennen kuin löysimme itsemme Ugandaan. Olimme itse asiassa puhuneet jo ensimmäisillä treffeillä, että voisihan sitä joskus vaikka asua Afrikassa.
Tuolla 2013 vuoden lomamatkallamme tapasimme ugandalaisia, joihin pidimme yhteyttä ja pikkuhiljaa syntyi ajatus, että voisimme perustaa oman safariyrityksen ja ostaa maata, sillä haaveilimme omasta safari lodgesta. Yksi asia johti toiseen ja huomasimme pian ostaneemme palan maata ja perustaneen safarifirman. Tämä oli vuonna 2014 syksyllä.
Asuimme vielä Suomessa ja ystävämme, jotka olivat tuolloin kuvaamassa heurekan planetaariolle dokumenttia yöperhosista kuulivat, että olemme todellakin ostaneet pienen palan maata päiväntasaajalta ja he ilmoittivat, että jos muutamme sinne, he tulevat kuvaamaan perhosia sinne. Mietimme asiaa kaksi viikkoa ja päätös oli aika helppo tehdä, ei firmaa pyöritetä jos emme ole itse paikalla ja niin pakkasimme kamat ja muutimme Entebbeen keväällä 2015. Kaverimme tulivat kuukausi meidän perässä kuvaamaa dokumenttiaan, dokumentti valmistui ajallaan. Me huomasimme, että ei se maakauppa ollut mennyt ihan niinkuin elokuvissa, mutta firma alkoi pyöriä hyvin ja sillä tiellä vielä ollaan.
Kauan teillä on ollut sauna?
Sauna on ollut nyt parisen vuotta käytössä.
Mistä idea saunan rakentamiseen lähti?
Mieheni keksi ensin kysyä Harvialta lahjoituskiuasta ja semmoinen saatiin. Ehtona oli vain hommata sille kyyti Espoosta Ugandaan. No sattumoisin mieheni veli oli myynyt suomalaiselle lääketehtaan omistajalle laboratoriolaitteita Nairobiin ja kiuas mahtui samaan merikonttiin.
Haimme mieheni kanssa saunan ja kolmasataa kiloa kiviä Nairobista autolla. Alunperin meillä oli ajatus rakentaa saunalautta Victoria-järvelle, mutta se ajatus kariutui byrokratiaan, joten päädyimme ottamaan kiukaan ihan vain omaan käyttöön.
Milloin sauna on rakennettu ja kuka sen rakensi?
Saunan rakensi mieheni hyvä ystävä Anssi, hän on rakennusmies ammatiltaan. Hän on asunut kanssamme täällä jo kolme vuotta. Materiaaleihin ei mennyt montaa kymppiä. Ensin tehtii telttasauna jouluna 2016, sen jälkeen level kaksi eli kiinteät seinät ja katto seuraavana keväänä. Saunaa rakennettiin muutamia kuukausia. Lisäksi pihallamme on ulkosuihku, joka lämpiää aurinkovoimalla.

Materiaalit
Seinät ovat ihan vain vanerilevyä ja lauteet eukalyptuspuuta, katto on peltiä. Sisätilan somisteena on käytetty kuivattua papyrusta.
Saunassa on Harvia 300 legendin puukiuas. Saunapuut hommaamme nippuina paikalliselta torilta. Kolmella eurolla saa nipun, jolla sauna lämpiää pari kertaa.
Rakennuslupa
Asumme vuokralla, joten ilmoitus vuokranantajalle saunan rakentamisesta riitti.
Ketkä teillä saunoo?
Minä, mieheni, Anssi ja vaimonsa Sarah sekä yövartijamme Sam. Sekä tietysti kaikki vieraat joita käy. Kosti koiramme oppi Suomessa jo saunomisen taidon ja vanhasta iästään huolimatta kapuaa edelleen ylälauteille. Paikalliset koirat, eivät ymmärrä saunakulttuuriamme.

Kuinka monta kertaa viikossa saunotte?
Me saunotaan kaksi kertaa viikossa, välillä enemmänkin. Sadekaudella lämpiää sauna useammin. Vakituista saunapäivää meillä ei ole, kaikki päivät ovat hyviä saunapäiviä.
Onko teillä jotain saunarituaaleja?
Ei oikeastaan, jos on jotain eteeristä öljyä tarjolla niin sitä kiukaalle ripautetaan.
Mitä paikalliset ovat mieltä saunasta?
Tykkäävät kovasti, Anssin vaimo varsinkin. Viskoo vettä kiukaalle kunnolla.
Onko maassasi saunakulttuuria?
Ugandassa on saunoja isommissa kaupungeissa, mutta valtaosa niistä on ns. turkkilaisia höyrysaunoja. Perinteisiä “heitetään vettä kiukaalle” -saunoja tulee vastaa silloin tällöin, mutta paikallisilla ei ole tietoa, että mitä semmoisen kiukaan kanssa tehdään. Herätämme kummastusta ja hämmästystä joka kerta, kun pyydämme vesisankoa ja jotain millä voi heittää löylyä.
Paras saunajuoma ja ruoka?
Kylmä olut miehellä, minusta vesi on paras. Saunan jälkeen tykkään syödä jotain kevyttä, hedelmiä esim. Jos Ugandasta saisi kunnon makkaroita, niin sitten tietty kiukaalle paistumaan ne.
Vasta vai vihta?
Vihta, ehdottomasti. Toimme viimeksi Suomesta tullessamme kuivatun vihdan, se odottaa vielä sopivaa käyttökertaa.
Olisitko pärjännyt ulkomailla ilman saunaa?
No tietty jos pakko olisi, mutta onhan se nyt ihan luksusta, kun on oma suomalainen puusauna Ugandassa.
Onko saunominen sinulle enemmän puhdistumista vai rentoutumista varten?
Sekä että. Afrikan punaista pölyä pinttyy ihoon siinä määrin, ettei se lähde pois kuin saunan jälkeen hieromalla. Lisäksi pitkän päivän jälkeen ei ole parempaa paikkaa kuin saunan hiljaisuudessa rentoutua.

Mitä sauna merkitsee sinulle?
Puhdistautumista, rentoutumista, paikkaa missä on aikaa omille ajatuksille kiukaan hiljalleen ritistessä taustalla.
Millainen on hyvä saunakokemus?
Sopivan lämmin kiuas, ei liian kuuma! Kun pääsee löylyihin yksin, se on parasta omaa aikaa.
Kerro jotain kommelluksia, joita saunassa on tapahtunut?
Parissa paikassa täällä olemme törmänneet sähkökiukaaseen, missä ei ole ensinnäkään kiviä ja isot varoituskyltit, että ei vettä kiukaalle. Siinä on sitten rautalangasta ja youtuben avulla väännetty, että mikä sen kiukaan idea on. Yhdelle ystävälle, joka omistaa majoituspaikan tilasimme lopulta Suomesta kiukaan valmistajalta ohjeet ja meni sauna uusiksi, koska sieltä puuttui muun muassa lattiakaivo.
Piece of Uganda Safaris -instagramtilin löydät täältä.
Piece of Uganda Safaris löytyy myös facebookista.
Onko sinulla sauna rakennettu ulkomailla? Haluatko kertoa saunasi tarinan?
Ota yhteyttä: saunamaailmalla@gmail.com
Lue lisää: Iltasanomat kirjoitti asiasta luettuaan asiasta blogistani.
Lue lisää: BBC UK kirjoitti asiasta nähtyään IS:n artikkelin.