Suomalaisen ja saksalaisen saunan erot ja yhtäläisyydet -artikkelissa pureudun asian ytimeen eli siihen miten eroaa suomalainen ja saksalainen sauna ihan näin yleisellä tasolla.
Onko saksalaisissa saunoissa kiukaat?
Saako saksalaisessa saunassa heittää itse löylyä?
Ollaanko saksalaisessa saunassa alasti?
Entä onko saunassa miehet ja naiset sekaisin?

Saunat Saksassa
Saksalaiset ovat kovia saunomaan varsinkin yleisissä saunoissa. Saksassa yleiset saunat tarkoittaa kylpylän tai uimahallin saunamaailmaa, täällä ei ole (tai ainakaan kovin montaa) samanlaisia yleisiä saunoja kuin Suomessa. Yleensä saksalaiset viettävät saunamaailmassa koko päivän.
Lue lisää: Saksalainen saunakulttuuri
Sen tähden saunamaailmoissa on ravintola/baari, josta saa syötävää ja juotavaa. Niissä onkin saunomisen lomassa kiva käydä haukkaamassa purtavaa. Saksalaiset menevät saunaan rentoutumaan.
Saunamaailmoissa on monia erilaisia saunoja, yleensä niissä BIO tai Kräuter (yrtti)-sauna jossa on yleensä 60 astetta.
Melkein kaikissa minun käymissä saunamaailmoissa on ollut alte finnische sauna eli vanha suomalainen sauna. Joka ei mielestäni ole vanhaa suomalaista saunaa nähnytkään.
Usein niistä puuttuu kiuas tai se on jollain ihme systeemillä laitettu saunan lauteiden alle. Näissä saunoissa asteita on yleensä 80 tai 90 astetta ja ne on ihan mahdottoman kuivia koska eihän niissä ole mahdollisuutta heittää löylyä. näissä saunoissa saa yleensä olla ihan rauhassa, eihän nyt kukaan hullu halua olla kuivassa ja kuumassa saunassa.
Monissa paikoissa on “pakollisena” höyrysauna, jossa on yleensä se 40-45 astetta lämpöä ja kosteusprosentti on korkea. Niissä on yleensä mahdollisuus saada suolakuorinta suolaa, jonka levität itse itseesi.
Yleensä saunamaailmoissa on ns. tapahtumasauna, jossa kerran tunnissa järjestetään Aufguss eli yhteinen löylyhetki. Paikalle saapuu Saunamaister eli saunamestari joka luo löylyä kiukaalle ja avittaa tapahtumaa pyyhkeen avulla.
Lue lisää: Miten heitetään löylyä saksalaisessa saunassa
Saunamaailmoissa on yleensä myös mahtavia mahdollisuuksia päästä pulahtamaan veteen. On erilaisia altaita, kylmiä, porealtaita, jääpalakoneita joista voi ottaa jääpaloja mukaan saunaan. Saksalaisissa saunamaailmoissa on paljon erilaisia mahdollisuuksia, kylmiä suihkuja, kaatosaaveja, kylmäaltaita.

Saunat Suomessa
Suomessa on paljon yleisiä saunoja ja nyt niitä on syntynyt ja syntymässä lisää. Yleisissä saunoissa on kuitenkin yleensä vain yksi sauna tai molemmille sukupuolille omat saunat. joissain paikoissa saattaa olla vielä erikseen tilaussauna, jota voi varata omalle porukalle maksua vastaan.
Kylpylöissä tai uimahalleissa on myös samaan tyyliin vain yhdet saunat erikseen miehille ja naisille. Joissain harvoissa paikoissa voi olla höyrysauna yhteiskäytössä, mutta niissäkin saattaa olla seinä tai kaide välissä, ettei vain eksytä vahingossakaan toiselle puolelle.
Ehkä joissain hienommissa ja paremmissa kylpylöissä on erilaisia saunoja.
Suomessa on myös nykyään paljon sauna-alan yrittäjiä ja monet ovatkin olleet kekseliäitä. Heillä saattaa olla tavallisen puusaunan lisäksi, savusauna tai joku muu hieman erilainen sauna tarjottavana. Esimerkiksi jää-, tai lumisauna, saunavaunu tai saunalautta.
Joten Suomessa ollessa on mahdollista päästä nauttimaan ja rentoutumaan erilaisessa luonnossa ja ympäristössä. Yleensä saunat sijaitsevat järven, meren tai lammen rannalla, joissa luonto on ihanasti läsnä. Kylpylöissä ja uimahalleissa on toki mahdollisuus päästä erilaisiin altaisiin pulahtamaan. On kylmäaltaita, porealtaita ja tavallisia altaita unohtamatta.

Kiukaat ja löyly
Niin kuin mainitsin jo ensimmäisessä kappaleessa, kaikissa saksalaisissa saunoissa ei tosiaan ole kiuasta. Suomalaisesta tämä tuntuu omituiselta, koska kiuas on saunan sydän. Jos se puuttuu, niin se on suomalaiselle iso katastrofi.
Näin se on ollut monelle Saksassa asuvalle suomalaiselle, jotkut eivät suostu menemään saunaan Saksassa. Ei ole kiuasta, ei ole mahdollisuutta heittää löylyä, se tuntuu siltä että saunassa ei ole mitään ideaa.
Suomalaiselle kiuas kuuluu saunaan ja ilman sitä sauna ei ole kunnon sauna. Kiukaaseen kuuluu kivet siihen päälle, ja niiden päälle pitää voida heittää löylyä. Löyly on taasen saunan sielu, jota ilman sauna ei ole sauna.
Saksalaisissa saunoissa kiuas on asennettu usein lauteiden alle tai jonkinlaisen seinän taakse, joten löylyä on mahdoton heittää. Plus että se löylyn heittäminen omatoimisesti on usein kielletty. Vain saunamestarit saavat heittää löylyä.
Lue lisää: Mitä tekee saksalainen saunamestari?
Suomessa kaikki saavat heittää löylyä ja milloin vain. Ei ole missää säädetty, että löylyä saisi heittää vain viiden minuutin välein. Kiuas, kivet ja sauna ei mene rikki jos vettä heittää useammin.
Ainoa sääntö mikä on että kun heität löylyä niin ne on itse kestettävä. Eli ei voi tehdä niin että heittää löylyä ja poistuu paikalta. Jos taasen muut saunojat eivät kestä löylyä he saavat ja voivat poistua saunasta tai siirtyä alemmille lauteille. Suomessa sanotaankin että vain lapset ja naiset istuvat alalauteilla. Mikä on toisaalta aika tyhmä sanonta, kaikki eivät ole kovien löylyjen ystäviä.
Sekasaunat ja pefletit
Saksassa on käytössä sekasauna systeemi, eli miehet ja naiset saunovat yhdessä alasti. Kyllä, kaikki saunovat yhteisesti ja alasti. Toki joissain paikoissa voi olla naisille oma puoli tai yksi päivä jolloin miehillä ei ole saunamaailmaan asiaa.
Saksassa saunoissa lauteiden suojaksi laitetaan mahdollisimman iso pyyhe. Pyyhkeen pitää ylettää pepun (tai mahdollisesti selän takaa jos nojaat seinään) alta jalkojen alle. Tällä varmistetaan se että hikeä ei valu lauteille. Joka on mielestäni ihan hyvä idea. Lauteita ei tarvitse uusia niin usein.
Suomessa yleisissä saunoissa on yleensä omat puolet miehille ja naisille. Silloin niissä ollaan alasti, toki poikkeuksia on. Jos yleisissä saunoissa on sekasauna, niissä ollaan usein uima-asut päällä.
Suomessa pepun alla käytetään peflettejä. Yleisesti on luultu, että pefletit ovat pepun suojana. Näinhän se ei ole. Peflettien ja laudeliinojen tarkoitus on suojata lauteet hieltä ja kosteudelta.

Tiimalasi
Saksalaisissa saunoissa on seinillä sellaisia tiimalaseja, niissä on ajat 5, 10 ja 15 minuuttia. Saksalaisilla onkin tapana olla tasan tarkkaan se 15 minuuttia. Koska heille on opetettu saunasäännöissä niin.
Lue lisää: Saksan saunasäännöt
Suomalaisissa saunoissa ei tiimalaseja nähdä ja hyvä niin. Meillä suomalaisilla on tapana kuunnella omaa kehoaan. Eli heti kun tuntuu, että pitää päästä saunasta pois on silloin mentävä. Joskus ollaan saunassa 20 minuuttia, joskus vain 5 minuuttia. Sillä ei ole mitään väliä. Omaa kehoa on kuunneltava. Tämä on myös yksi niistä harvoista säännöistä mitä on.

Saunakamat
Saksalaisilla on tapana tulla saunamaailmaan vedettävän (okei, ei kaikki) trolleyn kanssa. Heillä on siellä kaksi isoa pyyhettä, joista toinen on lauteille ja toinen (ilmeisesti) suihkun jälkeen käytettäväksi. Heillä saattaa olla vielä erikseen hiuspyyhe ja lattiapyyhe (jalkojen alle laitettavaksi). Juotavaa ja jotain pientä purtavaa. Tossut tai sandaalit. Tietenkin vaihtovaatteet ja pesuvehkeet.
Suomalaisilla on mukana pyyhe, pefletti, (tossut tai sandaalit), pesuvehkeet ja vaihtovaatteet. Eihän sitä muuta tarvita, vai?

Tässä oli suomalaisen ja saksalaisen erot ja yhtäläisyydet -artikkeli. Tuleeko sinulle mieleen vielä muutama juttu, jotka voisin lisätä tekstiin?
Kiinnostaako sinua muut saunakulttuurit? Blogissa löytyy kattavasti tietoa muistakin saunakulttuureista. Voit aloittaa vaikka korealaisesta saunakulttuurista.
Lue lisää: Korealainen saunakulttuuri
Terkuin Sauna-Kati