Vinkit saunomiseen Saksassa -artikkelissa kerron mun parhaaksi näkemät asiat mitkä kannattaa ottaa huomioon kun saunot saksalaisessa saunassa/saunamaailmassa.
Saksassa on saunakulttuuria ja mielestäni hyvä niin vaikka se onkin hieman erilaista mihin me ollaan totuttu Suomessa.
Muistutan tässä vielä että nämä kokemukset ovat minun omia. Kylpylöitä ja saunamaailmoita on Saksa pullollaan, joten kaikki käytännöt eivät välttämättä käy yksi yhteen kaikkien paikkojen kanssa.
Muutama asia on kuitenkin hieman erilailla ja se pitää muistaa.

Vinkit saunomiseen Saksassa
Saunoja löytyy kylpylöistä, hotelleista mutta kovin vähän on sellaisia yleisiä saunoja joita Suomessa on paljon. Se on kaikki tai ei mitään kun menet saksalaiseen saunamaailmaan.
Saksalaiset ovat kovia saunomaan ja heille se on myös ihan yhtä iso asia kuin meille suomalaisille. Ellei jopa isompi? He ottavat kaikki mahdolliset säännöt vähän turhankin tarkkaan.
Saunomaan lähtiessä kannattaa ottaa rento asenne, onneksi kukaan ei kuitenkaan vahdi sinua teetkö asiat niin kuin säännöissä lukee.
Monissa kylpylöissä on pukuhuoneet mallia unisex ja sitten on erikseen vaatteiden vaihtokopit joissa ne vaatteet olisi tarkoitus vaihtaa. Joskus se vain osalta unohtuu ja vaatteet vaihdetaan käytävällä pukukaapin edessä.
Joten älä järkyty.
Takana tuskin on mitään sen kummempaa kuin että he haluavat vaihtaa vaatteet just siinä. Eikä heitä liiemmin kiinnosta oletko siinä vieressä alasti vai vaatteet päällä.
Ennen Saunaa
Saksalaisilla on mukanaan monta erilaista pyyhettä, kylpytakki sekä tossut. Laukusta saattaa löytyä syötävää ja juotavaa ja ehkäpä lukemista.
Suihkussa on tarkoitus käydä ennen saunaan menoa. Saattaapi olla että joiltain se on unohtunut.
Saksalaisilla on hassu tapa kuivata itsensä ennen saunaan menoa. Me suomalaiset ei sellaista taasen tehdä.
Saunassa
Saunoihin mennään alasti. Saunat ovat yhteissaunoja miesten ja naisten kesken.
Saunaan mennään ison pyyhkeen kanssa, iho ei saa koskea saunan lauteita missään vaiheessa. Eikä varsinkaan “hikeä” saa valua lauteille.
Tossut jätetään saunan ulkopuolelle, niitä ei saa tuoda saunan puolelle. Vaikka joskus se olisi tarpeen kun saunan alalauteet ja lattiat on niin helvetin kuumat.
Saunan seinillä on tiimalaseja eli sanduhr ja niitä saksalaiset tykkäävät käyttää. Niissä on ajat 5-15 min. Ja aika usein he tottelevat sitä sääntöä että saunassa saa ja pitää olla se 15 minuuttia. Se on nähty ja koettu moneen kertaan.

Saunan jälkeen
Ohjeissa heille on kerrottu että saunan jälkeen suihku pitää olla kylmää. Vaikka toki jokainen saa tehdä niin kuin itse haluaa ja tuntuu hyvältä.
Itse ainakin vihaan kylmää suihkua mutta kylmäaltaaseen menen mieluusti.
Josta tullaan toiseen aiheeseen kylmäaltaat niitä on varmasti jokaisessa kylpylän saunamaailmassa. Niitä on joko sisällä tai ulkona, itse tykkään mieluummin käydä sisällä olevassa kylmäaltaassa.
Mutta niinkuin sanottu kaikki tekevät niin kuin parhaaksi tuntevat.
Saksalaisten saunominen
Saksalaisia on ohjeistettu käymään kolmesti saunassa. Ei kahta ilman kolmatta. Mutta tosiasiassa eihän sillä ole mitään väliä. Se mikä tuntuu hyvältä jne jne.
Saksalaiset rakastavat viettää koko päivän saunamaailmassa. He syövät, juovat, lepäävät ja lukevat saunomisen välissä he osaavat ottaa rennosti.
Tämä on yksi asia jota meidän suomalaisten pitäisi oppia saksalaisilta. Kokonaisvaltainen rentoutus eikä niin että käydään saunassa pikaisesti ja ulos.
Vilvoittelu
Tästä tullaan siihen kun saksalaiset ovat lepuuttelukansaa niin lepotuolit ovat varattuja tavalla tai toisella. Joko niin että siinä makaa joku tai sitten siihen on jätetty vain pyyhe. Raivostuttavaa. Kaikki me tiedetään tämä tapa etelän lomilta.
Joskus teen niin että siirrän pyyhkeen pois jos ei kertakaikkiaan ole vapaata muualla. Toistaiseksi en ole joutunut tappeluun.
Kylpylöissä on ne kyltit joissa lukee ettei lepotuolia saa varata pyyhkellä. Mutta kuka niitä kylttejä nyt noudattaa? Välillä kylpylöissä kuulutetaan ettei niitä aurinkotuoleja saa varata pyyhkeillä. Mutta ei se ketään kiinnosta.

Toivottavasti tämä vinkit saunomiseen Saksassa -artikkeli auttoi sinua kun mietit miten siellä Saksassa oikein saunotaan tai olet tulossa lomalle Saksaan ja haluat kokea saksalaisen saunaelämyksen.
Lue lisää: Saksalainen saunakulttuuri
Terkuin Sauna-Kati