Yleiset saunat -artikkelissa tutustutaan yleisen saunan historiaan ja millainen on yleinen sauna tänä päivänä Suomessa. Lopussa on listaus Suomen yleisistä saunoista.
Yleinen sauna tarkoittaa sellaista saunaa, jonne kuka tahansa voi mennä saunomaan maksua vastaan. Yleiset saunat syntyivät kaupunkeihin hygieniatarpeiden täyttämiseksi. Asunnoissa tai taloissa ei välttämättä ollut kylpyhuoneita tai peseytymismahdollisuuksia.

Yleisten saunojen historia
Yleisiä saunoja on ollut käytössä jo 1800-luvun alussa. Yleisissä saunoissa oli saunottojia, selänpesijöitä, kuppareita ja hierojia sekä kiropratikoita. Kaikki samasta paikasta, kuinka kätevää.
Saunottajilta saatettiin vaatia jopa saksan ja/tai latinan osaamista. Vaikkakin osa yleisistä saunoista tyytyi olemaan ihan vaatimattomia kansansaunoja.
Ennen vanhaan ja nykyäänkin yleisissä saunoissa on omat puolet miehille ja naisille, pukuhuoneet, pesuhuoneet sekä löylyhuoneet. Joissain paikoissa ovat miehet ja naiset saunoneet yhdessä, pukuhuoneet olivat kuitenkin erikseen. Tällaisia saunoja olivat Rajaportin sauna Tampereella, joka on muuten rakennettu jo vuonna 1906.
Yleiseen saunavuoroon ei tarvinnut varata vuoroa. Yleisissä saunoissa oli myös varattavia vuoroja perheellisille. Silloin perheelle valikoitui joku tietty päivä ja aika.
Lue lisää: Millaista oli saunominen 50-luvun Helsingissä.
Keski-ajan lopulla poistui Keski-Euroopasta viimeiset yleiset saunat. Koska niissä juopoteltiin, mässäiltiin ja harjoitettiin prostituutiota. Kirkko alkoi puhdistamaan kaupunkeja saunoista ja ne hävisivät 1600-luvulla Euroopasta. Vain Suomessa, Pohjois-Ruotsissa ja Venäjällä saunominen säilyi, ja hyvä niin.
Yleisten saunojen materiaaleina olivat betoni, kaakelit, rapattua kattoa ja seinää. Lauteet sentään taisivat olla puuta. Yleiset saunat eivät olleet niin tunnelmallisia kuin tavalliset suomalaiset saunat.
Pesutiloissa kaikui ja saunat saivatkin omanlaisensa leiman. Yleisissä saunoissa heitetään keskimäärin enemmän löylyä kuin esimerkiksi savusaunassa.
Ovi kävi tiuhaan, ihmisiä tuli ja meni, sen tähden kosteusprosentti oli yleisissä saunoissa isompi. Viileissä pintamateriaaleissa kondensoitunut vesi pysyi pitkään.
Yleisissä saunoissa kävi oikeastaan vain työväki ja alempi keskiluokka. Ylempi keskiluokka suosi enemmän kylpyläkulttuuria ja heillä saattoi olla asunnoissaa kylpyamme, jossa kylpeä.
Yleisten saunojen suosio laski 1950-luvulta lähtien, taloyhtiöihin rakennettiin omia saunoja. Omakotitaloihin rakennettiin entistä enemmän saunoja. Uimahalleihin rakennettiin saunoja ja ne alkoivat kilpailemaan yleisten saunojen kanssa.
Yleisten saunojen kulta-aikaa oli 1920-1950 luvuilla.
Lue lisää: Saunabaari
Nykyään Tampereen alueella on eniten säilyneitä yleisiä saunoja, yli 30 yleistä saunaa. Helsingissä niitä on enää vain muutama: Kotiharjun Sauna, Sauna Hermanni ja Arlan Sauna.

Yleinen sauna tänä päivänä
Yleisiä saunoja on myös uimahalleissa, kuntosaleilla, hotelleissa ja kylpylöissä. Jälkimmäisiin pitää tietenkin maksaa pääsymaksu, eikä niihin ole mahdollista päästä pelkästään saunaan (tai no, totta kai maksua vastaan). Yleisiä saunoja on viime aikoina noussut kuin sieniä sateella mm. Helsinkiin, Tampereelle, Kuopioon ja lisää on tulossa ympäri Suomea.
Pääsin viime kesänä tutustumaan Kaurilan tunnelmalliseen saunaan Helsingin Meilahdessa. Tämä sauna on yksi esimerkki siitä kuinka rakkaus saunaan saa avaamaan oman saunan ovet myös muille. Perustamaan yrityksen, joka keskittyy ekologisiin saunatuotteisiin. Kaurilan saunaa on mahdollista myös vuokrata yksityiskäyttöön.
Yleiset saunat olivat varsinkin 50-luvulla isossa osassa kaupunkien elämää. Nykyään saunaan mennään enemmän sosiaalisten syiden takia. Ei niinkään, että saunaan ja pesulle pitäisi päästä koska kylpyhuonetta ei ole. Varsinkin yksinäisille ihmisille (lue: yksin elävät) sosiaaliset kontaktit ovat tärkeä osa elämää ja sen tähden yleisiä saunoja pitää vaalia ja perustaa lisää.
Omat kokemukset
Nyt kun meillä on oma sauna, niin käyn harvemmin yleisissä saunoissa. Vaikkakin minusta on mukava käydä tutustumassa uusiin saunoihin ja erilaisiin tapoihin. Olen nyt yrittänyt käydä ainakin kerran kuussa yleisessä saunassa tässä lähistöllä. Toki koronavirus vähän muutti suunnitelmia.
Suomessa asuessa kävin oikeastaan vain uimahallien ja kuntosalin saunoissa. Silloin ei ollut omaa saunaa ja kuntosalin saunassakin olin useimmiten yksin tai siellä oli vain muutama nainen lisäksesi. Asuin vielä ihan lähellä kuntosalia niin sauna tuntui siltä kun se olisi ollut oma sauna.
Kävelin naama punaisena takaisin kotiin, saunan raikkaana oli ihana tallustaa.

Helsingin yleiset saunat tai saunat joissa on yleisiä saunavuoroja:

Tampereen yleiset saunat:
Hiedarannan yhteisöllinen sauna
Nekalan siirtolapuutarhan sauna

Turun yleiset saunat:
Kotkan yleiset saunat:
Saunaseura Kipakan Hovinsaaren sauna
Jyväskylän yleiset saunat ja saunavuorot:
Tupaswillan naisten turvesaunaillat
Kylpylät ja uimahallit: AaltoAlvari, Wellamo, Sandic Laajavuori, Aallotar Muurame ja Kylpylähotelli Peuranka Laukaa

Kuopion yleinen sauna:
Oulun yleiset saunavuorot:
Oulun Rantasaunaseura ry Kesän sauna
Vantaan yleinen sauna:

Kouvolan yleinen sauna:
Joutsenon yleinen sauna:
Lappeenrannan yleinen sauna:
Espoon yleiset saunat ja vuorot:
Toivon, että tästä yleiset saunat -artikkelista löytyi etsimäsi tieto. Mukavia saunahetkiä yksin tai ystävien kanssa.